Alt du skal vide om dine vippers cyklus

Samfundets besættelse af fyldige og luksuriøse vipper kan dateres tilbage til det gamle Egypten, hvor kvinderne var de første til at benytte makeup og cremer for at opnå et attraktivt udseende. Forsøg på vippeextensions findes helt tilbage til 1800-tallet, hvor kvinder eksperimenterede med at lime vipper fast på deres vippekant. I dag er der utallige muligheder for at få drømmevipperne, hvad enten det er et You Look Good Serum for Lashes, vippeextensions, permanent vippebuk eller mascara. Selvom skønhedsbehandlinger er kommet langt siden det gamle Egypten, er vores fysiologi den samme – nemlig vores øjenvippers cyklus. Inden du kaster dig over dyre behandlinger eller drager forhastede konklusioner omkring dine vipper, er det vigtigt at forstå den cyklus som er tillagt denne lille men vigtige mængde af hårstrå omkring øjnene.  

Vi har typisk omkring 150-200 naturlige øjenvipper per øje på vores øverste øjenlåg, og 75-100 på vores nederste. Vipperne har forskellige længder, tykkelse og farve, men vi har alle en vækstcyklus som kan koges ned til tre faser: anagen, catagen og telogen.

 

Den anagene fase (aktiv vækst)

I den første fase, kaldet den anagene fase, vokser vipperne aktivt i omkring 30-45 dage. Rundt regnet er 40% af dine vipper i den fase på et givent tidspunkt. Hver vippe vil fortsætte med at vokse indtil en bestemt længde er nået og derefter stoppe med at vokse.

Den catagene fase (overgangsfasen)

Den anden fase i vores vippecyklus er den catagene fase, hvor vipperne når den ønskede længde, stopper med at gro og hårfolliklen bliver mindre. Denne fase varer 2-3 uger. Skulle en vippe falde af under den catagene fase, vil den ikke vokse ud igen indtil denne fase har gået sin gang.

Den telogene fase (afstødelsesfasen)

Hvile/afstødelsesfasen er kendt som den telogene fase, som varer 3-4 måneder. I denne periode begynder et nyt hår at gro fra hårfolliklen, og til sidst skubbes det gamle hår ud. Det betyder, at der ikke er nogen grund til at blive bekymret, hvis du taber dine vipper. Der bliver blot gjort plads til nogle nye! Hvert individuelt hårstrå er i sin egen fase i cyklussen, så der er normalt, at man taber et par vipper dagligt eller ugentligt. Det tager normalt 4-8 uger at erstatte en vippe.

For at hjælpe dine vipper på vej og bevare dem i tip-top form, anbefaler vi at du:

  • Fjerner makeup grundigt hver dag
  • Undgår vandfast makeup
  • Bruger en vippeserum i din daglige rutine
  • Undgår at trække, hive og gnide på dine vipper